fbpx
De M van Mindset 1

De M van de MILJOEN-methode staat voor iets wat heel belangrijk is, in je leven en in het ondernemen. Al ben je je er wellicht nog niet bewust van dat dit je leven enorm beïnvloed.

Ik heb het over je MINDSET.

Normaal gesproken houd ik niet zo van al die Engelse termen die menig persoon door zijn Nederlands heen gooit, maar voor mindset maak ik een uitzondering.

Ik vind namelijk dat er geen goed Nederlands woord voor mindset is. Als je op zoek gaat kom je op woorden zoals denkstijl, gedachtenpatroon of zelfs geesteshouding. Op zich allemaal kloppend, maar toch niet zo sprekend als mindset. Bij het woord geesteshouding krijg ik zelfs rillingen…..

Mindset dus.

Wat is dat dan, mindset?
Mindset is een verzameling van alle overtuigingen die je hebt. Een overtuiging is weer niets meer of minder dan een gedachte waarvan jij hebt besloten dat die waar zijn. Dat ziet er zo uit.

De M van Mindset 2

Het kan gaan om “kleine” dingen, zoals “ik moet elke dag een appel eten” maar ook over veel grotere zaken zoals “Ik ben niet goed genoeg”

Hoe werkt dat dan, mindset?
Een voorbeeld; Toen ik begon met mijn bedrijf was ik onzeker. Had ik wel waarde te bieden? Dat resulteerde in weinig klanten. Daarnaast ook nog eens tegen lage prijzen dus de omzet was ook laag en de winst zelfs nihil. Als je zelf al niet overtuigd bent van je waarde, hoe kun je dan een potentiële klant of opdrachtgever overtuigen?

Toen ik anders ging denken ging ik hogere prijzen vragen, durfde ik zichtbaar te zijn en haalde ik klant na klant binnen. Mijn omzet steeg, mijn winst ging door het dak.

Hoe kom je aan je mindset?
Veel van je overtuigingen zijn eigenlijk helemaal niet jouw overtuigingen, maar die van een ander. Soms zeggen ze het tegen je. Mijn ouders zeiden bijvoorbeeld vaak “Dat kunnen we niet betalen”. Maar soms is het subtieler; Mensen in mijn omgeving stuurden mij nog tot een jaar na de start van mijn bedrijf vacatures door voor banen…..
Bijna al je overtuigingen komen voort uit je jeugd, voornamelijk van je ouders. Wat zij zeggen, wat je ziet bij hun en wat je zelf al ervaart. Al kun je ook zeker in je volwassen leven nog nieuwe overtuigingen krijgen.

Geloof NIETS van wat anderen zeggen!

Je overtuigingen komen dus bij iemand anders vandaan. Ze hebben eigenlijk weinig met jou te maken. Of ze waar zijn? Soms wel, maar heel vaak niet. Overigens gaat het niet zozeer over waar of niet waar. Het gaat erom of je overtuigingen je helpen of juist belemmeren.

Het kan iets heel kleins zijn. Mijn zoontje van 5 speelde op het schoolplein. Hij klom ergens op om daarna van de glijbaan te gaan. Ik hoorde een andere moeder haar kind waarschuwen dat de glijbaan nat was. Mijn zoontje kwam via de trap weer terug, hij ging niet van de glijbaan. Toen ik hem vroeg waarom, zei hij dat de glijbaan nat was….. Ik vroeg of hij dat zeker wist (ik had stiekem al lang gezien dat de glijbaan helemaal niet nat was) We gingen kijken en nee, hij was niet nat. Hij ging gelijk glijden. Ik prent hem in dat hij niet alles moet geloven wat mensen zeggen.

Onderzoek zelf of het klopt.

En ja, ik weet dat ik mezelf hier waarschijnlijk enorm mee in de nesten werk met mijn zoon. Die gaat straks alles wat ik zeg ook in twijfel trekken. Maar dat heb ik er voor over. We zijn teveel makke schapen die elkaar volgen zonder zelf te onderzoeken.

Hier gaat het mis
Naast het  feit dat we veel te makkelijk dingen van iemand anders aannemen is er nog een probleem. Veel mensen richten zich op hun acties om daarmee een bepaald resultaat te bereiken. Maar onder die acties ligt je mindset, je overtuigingen. Bepaalde acties wel of niet doen worden door je mindset beïnvloed. Alleen op doorzettingsvermogen en wilskracht kom je maar zo ver. 
Dat ziet er zo uit.

De M van Mindset 3

Ik zal het uitleggen met een voorbeeld.
Een klant gaf teveel geld uit. Ze wist wel dat ze daarmee moest stoppen en nam zichzelf dat elke keer voor, maar toch ging het steeds weer mis. Ze hield het echt niet vol.

Na een gesprek met mij bleek dat ze ervan overtuigd was dat aanbiedingen kopen slim was en dat ze daarmee geld bespaarde. Dat had ze geleerd van haar moeder. Als jij denkt dat iets slim is dan doe je dat, bijna op de automatische piloot.

Dé oplossing
De oplossing ligt in 4 stappen. De eerste stap is je bewust worden van je overtuigingen. Dat is overigens nog helemaal niet makkelijk. De tweede stap is kijken welke invloed die overtuiging(en) op je leven tot nu toe hebben gehad. Daarna kun je op zoek gaan naar feiten die je overtuiging onderuit halen. Is een 31e jurkje echt geld besparen? Ook al is hij in de aanbieding?
De laatste stap is jezelf herprogrammeren door een nieuw doel te stellen.

Klinkt wel makkelijk hé?

Maar mindset is echt ontzettend lastig. Eerst al ontdekken wat je geloofd en waarom, maar zelfs jaren later nog kun je door bijvoorbeeld stress terugvallen in oude gewoonten en gedrag.

Ik heb het zelf maar al te vaak meegemaakt. Maar je merkt het wel steeds sneller op en vindt manieren om er mee om te gaan. Wanneer ik weer in mijn overtuiging schiet dat geld schaars is levert me dat enorm veel stress op. Een financieel overzicht maken helpt me dan daar weer uit te komen. Ik heb zelfs wel eens een worst case scenario gemaakt. Wat als ik van een bijstandsuitkering zou moeten leven. Nou, dan red ik het nog steeds was de uitkomst.

Ik kan nog wel uren doorschrijven over MINDSET, maar houd er nu mee op. In het boek staat nog meer informatie en ook concrete opdrachten met gratis hulpmiddelen. Het boek koop je HIER.

Er komen ook blogs van de andere letters in de MILJOEN-methode. Wil je deze in je mailbox? Meld je dan hier onder aan voor de 5 gratis tips uit het boek.

 

​Financieel succesvol en relaxed ondernemen begint bij het kraken van jouw eigen geldcode. Wil je weten wat jouw geldcode is?

Doe dan de gratis Geld Archetype test

Chat openen
Hallo,

Ik help vrouwelijke ondernemers financieel succesvol en relaxed ondernemen.
Wat kan ik voor jou doen? Ik hoor het graag.

Groetjes Monica