fbpx
De financiële huishouding van een ondernemer 1

Financiën, heel belangrijk voor een ieder, maar voor een ondernemer nog belangrijker. Waarom? Een ondernemer heeft veel minder zekerheid over zijn inkomen en moet er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat zijn inkomen bruto is en niet netto, zoals wanneer je in loondienst bent.

De financiële risico’s zijn vaak hoger dan bij een werknemer. De kans op financiële problemen dus ook. Zeker als je niet echt van het geld managen bent….

Ik help ondernemers financieel succesvol en relaxed ondernemen. Voorkomen dat ondernemers in de financiële problemen komen is daar onderdeel van. 

De belangrijkste aandachtspunten bij de financiële huishouding van een ondernemer.

1. Je inkomen is bruto en niet netto.
Zorg ervoor dat je nadat betaling van je factuur ontvangen hebt 21% opzij zet. Dit is de btw (omzetbelasting) en moet je afdragen. (kan ook 9% of 0% zijn, afhankelijk van je werkzaamheden) Deze afdracht is vaak per kwartaal. Je kunt je dus in januari rijk rekenen en half april erachter komen dat je niet voldoende geld hebt om je btw afdracht te betalen. Te laat betalen betekent trouwens een boete van minimaal € 50,-.

Maar daar houdt het niet op. Je moet ook nog rekening houden met de inkomstenbelasting namelijk. Dit is wat moeilijker te berekenen. Als ondernemers heb je waarschijnlijk namelijk recht op extra aftrekposten zoals de ondernemersaftrek en startersaftrek. Praktisch betekent dit dat je over de eerste € ….,- geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hoe hoog dit bedrag is, is van allerlei zaken afhankelijk. Informeer jezelf hierover of laat je informeren.

2. Investeren is noodzakelijk
Privé kun je wellicht wel even langer doen als anders met je auto, bank of tv. Investeren kan vaak uitgesteld worden. Zakelijk gezien is niet investeren vaak niet handig. De markt gaat zo snel, als je niet mee gaat loop je al snel achter. Ook investeren in je eigen kennis en (ondernemers)vaardigheden is belangrijk. Het bedrijf groeit maar zo hard als jij groeit.
Vind jij investeren moeilijk? Dan heb jij mogelijk last van de overtuiging dat geld schaars is. Deze overtuiging kan je enorm tegenwerken en wellicht zelfs het einde van je bedrijf betekenen.

3. Je inkomen is niet stabiel
Bij de meeste ondernemers is het inkomen niet stabiel. Ben je surfleraar? Dan verdien je in de zomer waarschijnlijk veel en in de winter weinig tot niets. De vakantieperiode kan gewoon betekenen dat je twee maanden nauwelijks inkomsten hebt. Af en toe valt het vinden van een nieuwe opdracht als ZZP-er tegen en heb je een paar maanden geen inkomen. Naast de 21% en het percentage die je moet reserveren moet je dus ook nog reserveren voor maanden met minder inkomen. Hoe doe je dat?

Schat in wat je netto inkomen per maand (dus bedrag dat je van de klant krijgt, min kosten, min btw en min inkomstenbelasting) over het hele jaar is. Tel dit bij elkaar op en deel door 12.
Dit bedrag is je maandelijkse inkomen.

Voorbeeld; Jan t/m juni verdien je netto € 3000,- per maand, in juli en augustus niets, september t/m november weer € 3000,- en in december € 1500,-. Totaal € 28.500,- oftewel € 2375,- per maand.
Dan moet je dus niet in januari de gehele € 3000,- (privé) opnemen, want dan heb je in de zomer een probleem.

4. Zakelijk is niet privé
Het is belangrijk dat je zakelijk en privé strikt gescheiden houdt! Oftewel, betaal jezelf iedere maand een bepaald bedrag loon uit. Daar betaal je de privé kosten van. Verder kom je niet aan de zakelijke rekening voor privé uitgaven.
Natuurlijk heb je ook kosten die zowel zakelijk als privé zijn, zoals benzine en kosten voor internet als je thuis werkt. Overleg met je boekhouder hoe je dit het beste kunt inrichten.

Dit zijn slechts een paar aandachtspunten van je financiële huishouding als ondernemer. Vergeet ook vooral niet je privé financiële huishouding ook goed op orde te hebben. Het maakt nogal verschil of je elke maand € 4000,- of € 2000,- privé moet opnemen uit je bedrijf.

Heb jij nog een belangrijk aandachtspunt voor ondernemers? Deel het in de reacties.

 

​Financieel succesvol en relaxed ondernemen begint bij het kraken van jouw eigen geldcode. Wil je weten wat jouw geldcode is?

Doe dan de gratis Geld Archetype test

Chat openen
Hallo,

Ik help vrouwelijke ondernemers financieel succesvol en relaxed ondernemen.
Wat kan ik voor jou doen? Ik hoor het graag.

Groetjes Monica