fbpx
Ik wil niet meer 1

Meer, meer, meer!

We willen altijd maar meer. Je bedrijf moet groeien, jij moet groeien, je kinderen groeien boven je uit en ook het onkruid in je tuin blijft maar groeien.

Maar moet je wel steeds meer willen, steeds verder groeien? Of is genoeg, genoeg?

“Wat niet groeit gaat dood” is een bekende uitspraak.

Maar hechten we niet teveel waarde aan groei? En maken we groei niet te groot?
Groei je niet sowieso door alles wat je dagelijks doet als ondernemen? Elke training, elke klant leer ik weer wat nieuws van. Ik zeg ja tegen een interview, dat is groei.

Zelfs mijn opgroeiende kind zorg ervoor dat ik elke dag groei. Ook in je persoonlijke relaties gebeurt er veel en dat laat je groeien. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen en leuke dingen. Daar groei je weer van. Hoe shit ze af en toe ook zijn.

Soms wordt groei meer een obsessie en daardoor niet meer goed voor je.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben VOOR groei, maar groei moet geleidelijk gaan. Je moet het ook bij kunnen houden. En soms mag je ook gewoon even rust nemen.

Zo heb ik halverwege het jaar mijn omzet en winst van vorig jaar al overtroffen. Ja, ik heb een hoger doel dan vorig jaar en daar ben ik nog niet, maar ik heb lekker 6 weken zomervakantie genomen samen met mijn zoontje. Heerlijk!

Natuurlijk had ik ook de zomer door kunnen knallen en mijn omzet en winst nog groter maken, maar ik wil juist relaxed ondernemen.

Soms betekent dat even niets doen.

Laatst sprak ik nog een ondernemer die hetzelfde jaar als ik begonnen was. Hij had nu 11 man in dienst. Eerst was ik onder de indruk, daarna werd ik onzeker. Waarom ben ik nog niet zover?

Maar al snel bedacht ik dat dat niet is hoe ik wil werken. Dan ben ik baas en manager en doe ik niet meer wat ik leuk vind en waar ik goed in ben. Dan raak ik een groot deel van mijn vrijheid kwijt want de medewerkers rekenen op mij. De druk om goed te presteren wordt ook groter.

Of je winst daadwerkelijk hoger is na groei is nog maar de vraag. Ik ken voldoende ondernemers met personeel die minder winst realiseren dan ik. Personeel is een grote verantwoordelijkheid en investering.

Natuurlijk heeft het ook nadelen. Wanneer ik niet werk is er ook nauwelijks inkomen, maar daarvoor heb ik een dikke financiële buffer.

Financieel succesvol en relaxed ondernemen, daarbij hoort voor mij geen personeel en slechts gestage groei. Ik help liever 10 ondernemers per jaar goed, dan 20 halfslachtig.

Dat is mijn bewuste keuze.

Hoe sta jij daar in? Deel jouw visie op groei in de reacties

 

 

 

Ik wil niet meer 2

Chat openen
Hallo,

Ik help vrouwelijke ondernemers financieel succesvol en relaxed ondernemen.
Wat kan ik voor jou doen? Ik hoor het graag.

Groetjes Monica