fbpx
Van € 24.000 verlies naar € 24.000 winst in 3 maanden 1

Dat klinkt extreem of niet? Misschien zelfs ongeloofwaardig?

Toch is het echt gebeurd met een klant van mij. Ik zal je het verhaal vertellen.

Ik kwam bij een ondernemer die vanuit een uitkeringssituatie zijn eigen bedrijf had gestart. Hij had een bezorg/afhaalrestaurant. Hij vertelde trots dat hij meer dan € 10.000,- per maand omzet draaide.

Dat klinkt goed of niet? Een omzet van meer dan € 120.000,- per jaar.

Daar moest hij wel hard voor werken, hij werkte zo’n 60 uur per week. Daarnaast had hij wel betalingsproblemen. Er waren al redelijk wat schulden ontstaan. Hij maakte zich hier heel veel zorgen over.

Na inkomsten zijn uitgaven het belangrijkst. Die had hij vooral in zijn hoofd. We besloten de uitgaven op papier te zetten. Schrik alom, want de uitgaven waren meer dan € 12.000,-per maand. Oftewel er was een verlies van € 2000,- per maand en uiteindelijk € 24.000,- per jaar.

 

De schrik was groot, maar het zorgde ook voor duidelijkheid. Er moest zo snel mogelijk geschrapt worden in de kosten.

We legde elke uitgave onder de loep.

  • Deze ondernemer had meerdere personeelsleden in dienst, waaronder een pizzabakker. Na onderzoek bleek hij gemiddeld twee pizza’s per avond te verkopen terwijl de pizzabakker minstens € 60,- per avond kostte. Pizza ging van de menukaart af.
  • Hij had ook een pizza oven aangeschaft. “Iemand” had tegen hem gezegd dat hij ook pizza moest gaan verkopen. Dit was geen slim advies. Hij had een lening afgesloten voor aankoop van de pizza oven. Deze werd weer verkocht en daarmee werd een deel van de lening afgelost.
  • Hij had een bezorgscooter op leasecontract. Die scooter kostte hem meer dan € 350,- per maand. Hij zat nog vast aan een contract, maar na overleg mochten we toch het contract eerder beëindigen.

 

Andere uitgaven konden we minder mee. Het leasecontract voor zijn auto was recent afgesloten en ook andere kosten konden we niet omheen, bijvoorbeeld de hoge fee die hij moest betalen voor bestellingen via een bepaald platform.

Het mooie vind ik altijd dat zo’n ondernemer steeds meer mogelijkheden gaat zien. Na onze eerste bespaarronde kwam hij met nog meer opties om geld te besparen.

Hij kreeg het voor elkaar dat er twee leveranciers van zijn ingrediënten tegen elkaar op te laten bieden met korting. Resultaat was meer dan 10% korting op de inkoop van voedingsmiddelen.

Hij wist het ook zo te regelen dat ze met 1 personeelslid minder werkten door overdag zaken goed voor te bereiden.

Na drie maanden op de cijfers zitten konden we concluderen dat het maandelijkse verlies van € 2000,- nu een winst van € 2000,- per maand was geworden.

Ja, hij zou nog wel een tijd bezig zijn met de schulden aflossen, maar hij zag weer licht aan het einde van de tunnel. Als dank kreeg ik heerlijk eten mee naar huis.

Zo zie je maar weer, geen focus op de cijfers kan grote gevolgen hebben en focus op de cijfers kan zorgen voor een snelle omslag van verlies naar winst.

Ken jij de cijfers binnen je bedrijf? 

 

 

​Financieel succesvol en relaxed ondernemen begint bij het kraken van jouw eigen geldcode. Wil je weten wat jouw geldcode is?

Doe dan de gratis Geld Archetype test

Chat openen
Hallo,

Ik help vrouwelijke ondernemers financieel succesvol en relaxed ondernemen.
Wat kan ik voor jou doen? Ik hoor het graag.

Groetjes Monica